מרכזי המבקרים בישראל

חופשה בישראל דני זקס

 

כל אחד מאתנו מחפש אטרקציות לחופשה. בעיקר כשאנחנו יוצאים לטייל אנחנו מעוניינים במקומות ממוזגים ונעימים לאורך המסלול שלכם אשר יעניינו אתכם ואת הילדים  שלכם. כמובן שרצוי מקומות שלא עולים הרבה כסף ואם יש בחינם מה יותר טוב מזה.

ברחבי הארץ יש מרכזי ביקור של חברות רבות אשר מאפשרות לכם ולמשפחה במהלך הטיול להנות מסיור מהנה מחכים ומהנה ללא עלות, בחינם. לפניכם כמה דוגמאות למספר אתרים כאלה בארץ:

במרכז המבקרים של מקורות ניתן ללמוד על הדרך שהמים עוברים עד שמגיעים לברזים בבית שלנו. מקורות, חברת המים הלאומית של ישראל, מספקת כשמונים אחוז ממי השתייה בישראל. במהלך הביקור נבין את חשיבות החיסכון במים.

מרכז המבקרים החדש והחדיש ביותר של מקורות הוא מרכז המבקרים אשכול ששוכן באתר אשכול, מול קיבוץ חנתון. באתר נמצא מפעל סינון וטיהור המים היחיד בישראל והרביעי בגודלו בעולם. במרכז המבקרים הזה  אפשר ללמוד על מסעה של טיפת המים מהכנרת ועד לברז בבית באמצעות סרטוני וידאו, אנימציות, סרט, ומשחק טריוייה אינטראקטיבי בו הופכים המבקרים להיות לרגע עובדי "מקורות" ולוקחים על עצמם משימה מאתגרת של אספקת מים איכותיים לתושבי המדינה. מרכז מבקרים איכותי נוסף של מקורות הוא באתר ספיר בסמוך לחוף חוקוק בכנרת. במקום זה התחנה הראשונה של המוביל הארצי . הסיור במקום כולל סיפורים והסברים על הקמת המוביל הארצי, צפייה בסרט על בניית המוביל הארצי וגולת הכותרת היא סיור בתחנת השאיבה החצובה בבטן ההר.

האתר של מעיינות הירקון סמוך לקיבוץ גבעת השלושה מהווה את צומת המים הראשי של ישראל . לכאן מגיעים מי המוביל הארצי מן הצפון, ויחד עם מי המעיינות, הם מוזרמים בשני קווי מים גדולים אל הנגב ובאמצעות קו מים נוסף לגוש דן. במרכז המבקרים נשמע הרצאה מעניינת וסרט קצר על חסכון במים, נסייר בתחנה היסטורית תת קרקעית ונעבור בצינור מתחת לכביש המוליך לשביל תצפית על המעיינות ועל תל-אפק הסמוך. בסיום טיילת המעיינות מחכה לנו הפתעה, מנוע משנת ,1938 הפועל ומשקשק בקול. מנועים רבים כמותו שאבו בעבר את מי הירקון ישירות מהנחל.

בימי הקיץ החמים או החורף הקרים  צריכת החשמל בשיאה וזהו זמן טוב ללמד את הילדים מאיפה מגיע החשמל, שהפך לחלק כל כך מובן מאליו ובלתי נפרד מחיי היום יום שלנו. לחברת החשמל יש שלושה מרכזי מבקרים – בחיפה, בחדרה ובאשקלון, בהם אפשר לקבל תשובות לשאלות חשובות כמו איך מייצרים את החשמל, איך הוא מגיע אלינו הביתה, איך ממזערים את הפגיעה בסביבה ועוד. מרכזי הבקרים של חברת החשמל מאפשרים הזדמנות נוחה להבין את תהליך ייצור החשמל. במיוחד מעניין הביקור במרכז המבקרים של במרכז הארץ ,חדרה , מרכז "אורות רבין" . אתר "אורות רבין" הוא אתר ייצור החשמל הגדול במדינה. זהו גם האתר הראשון שבו החל ייצור חשמל מפחם בראשית שנות ה80- של המאה העשרים. הסיור במרכז מבקרים, , כולל צפייה בסרטון שעוסק בייצור החשמל, הדרכה במיצג אורקולי, סיור ממונע אל מזח פריקת הפחם, שגולש כשני קילומטרים לתוך הים, ולבסוף נסיעה דרך מאגרי הפחם הענקיים.

אם כבר אתם במרכז ארץ אל תחמיצו ביקור בפארק אריאל שרון.   המקום היה במשך שנים אתר זבל מצחין, בו התנוסס הר הזבל חירייה. בשנים האחרונות המצב השתנה. למרגלות הר חיריה ממוקמת תחנת  מעבר לפסולת, מהגדולות בעולם. מדי יום מגיעות לאתר כ800- משאיות אשפה הפורקות אשפה ביתית  וכ400- משאיות נוספות המובילות פסולת בניין מגוש דן . עם כניסת משאיות הפסולת לאתר, הן מופנות אל תחנת המעבר ממנה הן ממשיכות לאתרי הטמנה בדרום, ואל מתקני המחזור השונים, שם הן פורקות את הפסולת אל תהליכי מיון, הפרדה ומחזור. ההר עצמו נמצא בתהליכי שיקום ובמקום שבעבר כמעט והיה לא אפשרי לשהות בו בשל הריח יש היום פארק ירוק ופורח שמציע תצפית נהדרת על גוש דן. בפארק יש מרכז לחינוך סביבתי, בו מתקיימים סיורים חווייתיים בהם אפשר ללמוד את כל מה שרציתם לדעת על הפסולת ומחזורה. למרות התדמית הלא פופולרית של הזבל, הסיור מרתק, והמבקרים לומדים במהלכו מה עושים עם הפסולת האורגנית, איזה שימוש יש לגזם הגינות ואיך מנצלים בצורה היעילה ביותר את נוזלי האשפה.

עכשיו נעבור לחוויה מסוג אחר לגמרי.  מרכז המבקרים של במבה בחולון. כאן לא עוסקים בסוגיות חשובות כמו איך מייצרים חשמל אבל עוסקים בנושא לא פחות חשוב עבור ילדים –איך מייצרים את הבמבה ,החטיף הפופולרי בישראל . במרכז המבקרים שבמפעל הילדים זוכים ללמוד מקרוב על תהליך הייצור של החטיף האהוב. במרפסת לומדים כיצד מכינים את החטיף הנמכר בישראל, בחדרו של התינוק נהנים מסרט תלת-ממדי ייחודי המאפשר לצופה להיות חלק  מחוויית עשיית הבמבה בסרט מלהיב עתיר אפקטים, במטבח משקיפים על המפעל עצמו – ורואים כיצד מכינים את הבמבה. בסיום הביקור, הילדים זוכים למפגש עם התינוק של במבה, ומקבלים שקית אישית של החטיף. הכניסה לסיור בתשלום סמלי .

מרכז מבקרים אחר,  שעלול לעניין רק את המבוגרים הוא מרכז המבקרים של בנק ישראל. הביקור מודרך על ידי  עובדים שכולם בעלי תארים מתקדמים בכלכלה, ומהווה הזדמנות מצוינת גם למבוגרים להשכיל ולהרחיב את ידיעותיהם בכלכלה. במרכז המבקרים אפשר ללמוד על תפקידיו העיקריים של הבנק ותרומתו לכלכלת מדינת ישראל, ולא פחות מכך על התפתחות המטבע בארץ ועל השתקפות מורשת המדינה במטבעות ובשטרות. במרכז המבקרים יש תערוכה  שמציגה את תולדות אמצעי התשלום והתנהלות המסחר – מלפני המצאת המטבע, דרך המטבעות הראשונים, בני המאה השביעית לפני הספירה, ועד ימינו. בסוף הביקור המבקרים מוזמנים לשחק במשחקי מחשב אינטראקטיביים שמלהיבים את המבקרים צעירים מבוגרים וילדים .

סיור במרכז המבקרים של נשר ברמלה, הוא מסע בעקבות המלט הישראלי שמתחיל עוד לפני קום המדינה . מרכז המבקרים של נשר. כבר אז במאה הקודמת הבין הרצל את חשיבות המלט למפעל העברי ופעל להקמתו. בסיור במרכז המבקרים תיחשפו לעברה המרתק של תעשיית המלט הישראלית, תצפו במסמכים ובתמונות נדירות מימי המנדט הבריטי וראשית המדינה ותלמדו כיצד יוצר שק המלט הראשון בארץ. לאחר מכן תקבלו הדרכה על מצב תעשיית המלט בארץ ועל פעילות המפעל בנשר  ועל גורלו של מפעל נשר בהר טוב. את הסרט ילוו מדריכים מקומיים שיסבירו לכם על חשיבות התעשייה. אחרי שתסיימו עם ההסבר על תהליך ייצור המלט תעלו על אוטבוס ותצאו לסיור במפעל . תוכלו להתרשם מסיור חווייתי במפעל לייצור מלט, מפעל מהמתקדמים בעולם. תתחילו בסיור   במחצבה שבה תכירו את חומרי הגלם ותמשיכו למסוע  שמוביל את אותם החומרים לאולמות הייצור.

ישנם בארץ לא מעט מרכזי מבקרים מעניינים לא פחות.

מוזמנים ליצור קשר איתנו או ישירות עם דני זקס בשאלות נוספות בנוגע למרכזי מבקרים בארץ.